Onze koeien

WAAROM CHAROLAIS KOEIEN?

We zijn aangesloten bij het Nederlandse Charolais Stamboek, verantwoordelijk voor de promotie van het ras, de afzet van het vlees en de bewaking van de kwaliteit.

De Charolais is een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld. Het combineert eigenschappen als gezondheid, soberheid en vruchtbaarheid op een zodanig unieke wijze dat het als een van de weinige rassen rendabel kan worden ingezet in de landschapsbeheersing.

De geschiedenis van de Charolais gaat vele honderden jaren terug toen het werd ingezet als trek- en arbeidsdier. Later is men het ook vanwege de vleeskwaliteit gaan waarderen. Vanaf midden vorige eeuw wordt het alleen nog gefokt voor de vleesproductie. De Charolais is een gezond ras. Omdat het zo’n oud ras is dat niet extreem is doorgefokt beschikt het nog over veel van de weerstand die het vroeger nodig had om zonder dierenarts en antibiotica te kunnen overleven. Onze Charolais zijn vrijwel nooit ziek en hebben hierdoor weinig of geen medicijnen nodig. Hoewel geen enkel veeras immuun is voor de moderne rundveeziekten is de Charolais daar opvallend minder gevoelig voor.

Dat de Charolais ook nog een natuurlijk ras is, is niet het minst belangrijke raskenmerk. Dit houdt in dat, hoewel de Charolais bij geboorte grote kalveren zijn, zij op een natuurlijke wijze geboren kunnen worden. We gebruiken een eigen stier, dus geen kunstmatige inseminaties bij de koeien, alles verloopt zo natuurlijk mogelijk. Keizersnedes worden uitsluitend op medische indicatie uitgevoerd. Door het hele jaar heen worden de kalfjes geboren. De koeien krijgen de kalfjes in onze hellingstal in het stro. De Charolais koe is een sterk ras dat bijna altijd zelfstandig kalft.

Onze Charolais zijn in de eerste plaats rustig. Dit maakt la Charolaise’, bij uitstek geschikt voor vleesproductie op het moderne vleesveebedrijf. 
De koe kan op onze boerderij in een natuurlijk tempo opgroeien wat de smaak ten goede komt. De kalveren zijn tot 9 tot 12 maanden bij de moeder en hebben de mogelijkheid onbeperkt te zogen. Daarnaast loopt en graast de kudde het grootste gedeelte van het jaar (van april tot november en als het weer het toelaat en er voldoende gras is zelfs langer) buiten wat hun weerstand verhoogd. Deze natuurlijke manier van vee houden zorgt voor een (h)eerlijk stuk vlees.
In de winter krijgen ze op stal hooi en kuilgras dat op ons eigen bedrijf wordt verbouwd.

Ambachtelijk geslacht en verwerkt

Mooi kwaliteitsvlees komt tot zijn recht door zorgvuldige verwerking. Wij laten alleen koeien en ossen slachten die niet ouder zijn dan 3 a 4 jaar. Daarom kiezen we met zorg voor een kleinschalige lokale slachter en vakslager met oog voor kwaliteit.
We verkopen dit unieke vlees vers op bestelling of uit de diepvries. We laten op basis van vraag en aanbod een koe slachten. Ruim voordat we een koe laten slachten sturen we hiervan bericht aan alle geïnteresseerden die op de mailinglijst staan of een pakket hebben besteld via deze website. Wie belangstelling heeft voor een vleespakket kan dit doen door een bestelling in de winkelmand te plaatsen.
Wilt u of kunt u niet meteen bestellen en heeft het uw voorkeur om op de mailinglijst te komen stuur ons dan een berichtje via het contactformulier.

Online Whatsapp Bericht
Versturen